Sevärdheter

Malaga ligger i den södra delen av Spanien, precis i mitten av Costa del Sol. Dagstemperaturen i staden är den i genomsnitt varmaste i hela Europa under vinterhalvåret och gör utan tvekan platsen lämplig för den som gillar sol och bad. Långa och fina stränder längs den välkända solkusten ger dig möjligheten att ta ett dopp i Medelhavet. Malaga är en relativt liten stad trots sina nästan en miljon invånare och allt du söker finns därför inom gångavstånd. Malaga anses inte vara ett turistmål då det inte finns jättemånga hotell eller andra turistboenden i staden, jämfört med många andra spanska städer. Det finns omkring 100 olika hotell eller lägenhetshus att hyra i och runt om Malaga med alltifrån femstjärniga lyxhotell till billiga vandrarhem.

Konst & kultur
Malaga benämns ofta som en kulturstad och kan vara därför vara mycket sevärd och lärorik för den som är intresserad av spansk kultur. Först och främst finner du i Malagas centrum två mycket välkända konstmuseer, Picasso Museum och Museo Carmen Thyssen. Picasso Museum byggdes i den välkända konstnären Pablo Picassos ära. Han föddes och växte upp i just Malaga. Här finner du alltså i huvudsak Picassos livsverk och historia. I Museo Carmen Thyssen ligger konstens fokus på spanskt 1900-tal, som exempelvis Carmen Cerveras kollektion som har stor historisk betydelse i landet. För bara två år sedan öppnade också La Termica, som är ett kulturhus innehållande allt ifrån konstnärliga uttryck, mode, film, musik och arkitektur för bland annat stadsuppbyggnaden och landskap.

Alcazaba
I utkanten av Malaga finns mäktiga Alcazaba, som är en gammal fästning som härrör från tiden då Malaga regerades av araber. Fästningen och dess borg har renoverats och återbyggts sedan denna tid men grunderna är desamma och ger en inblick i vilket otroligt arbete som gjorts. I en tur upp längs fästningen får du se mycket fina trädgårdar med fontäner och annat fint, samtidigt som du väl uppe i den erbjuds en helt otrolig utsikt. Bered dig på en lång promenad om du önskar att se hela borgen. Besöket kostar dig endast 1,20 euro.

Havslivet
Malaga är som en huvudstad för Costa del Sol och har naturligtvis många aktiviteter i kontakt med Medelhavet. I hamnen kan du exempelvis kliva på en kryssning som tar dig på en rundtur i Medelhavet. Det finns även mindre båtturer som ger dig möjlighet att sola, bada, dyka eller göra andra roliga saker i havet. Det är vanligt för företag att hyra en katamaran för att få sig en avslappnande tur på havet. Vill man ha mer spänning kan man åka längre ut och simma bland delfiner. Tycker man inte om att befinna sig på vattnet kan man hålla sig till en promenad längs hamnen, vilket är otroligt vackert framförallt på kvällen och in på natten. Det finns mycket att se och tack vare havet får man uppleva en härligt svalkande bris. Här finns naturligtvis även restauranger, barer och butiker och det är inte heller ovanligt att det erbjuds underhållning om du väljer att slå dig ned.

Floden Chillar
Tycker du om utmaningar kan det vara en rolig utflykt att försöka promenera upp för Chillar-floden i Nerja. Detta har kommit till att bli något av en sommartradition för många familjer i Malaga. Till en viss grad kan alla göra detta då det till en början är mycket enkelt, det är inte så brant och vattnet når bara upp till knäna. Längs floden finns det emellanåt något djupare pooler där du kan bada och simma under din utflykt. Ju längre upp du kommer desto brantare och djupare blir floden, vilket naturligtvis höjer svårighetsgraden en aning och gör det hela till en utmaning. Landskapet längs floden är mycket vackert.

Castillo de Gibralfaro
Lite ovanför staden reser sig en kulle på vilken den berömda moriska borgen Castillo de Gibralfaro med anor redan från 900-talet är belägen. Borgen är en riktig kulturikon för Málaga och finns bland annat som motiv på stadens flagga. Här ifrån ges en magisk vy över hela Málaga stad och medelhavets böljor samt borgens tillhörande fästning med botanisk trädgård, Alcazaba. Upp till Gibralfaro tar man sig antingen via fots, taxi eller Málagas turistbussar som lämnar dig vid porten till slottet.

Centre Pompidou Málaga
Pompidou centret i Málaga är det första som detta parisiska konstcenter valt att placera utanför Frankrike och här bjuds man in till en fantastisk tur bland några av 1900 –och 2000-talets mest berömda konstnärer. Centrets betydelse bevisas tydligt genom namn som Francis Bacon, Joan Miró, Pablo Picasso och Frida Kahlo.

Las Atarazanas
Även om Las Atarazanas, Málagas stora berömda saluhall, ligger lite skymd bland stora byggnader mellan shoppingcentret El Corte Inglés och gågatan Calle Larios får man verkligen inte missa ett besök här. Saluhallens arkitektur är spännande, titta upp och imponeras av den fantastiska blandningen av moriska inslag från 1400-talet, industriella designdetaljer från 1900-talet och moderna attiraljer. I matväg erbjuder saluhallen alla möjliga slags stånd av färskplockad frukt och grönsaker, fisk och skaldjur samt kött och charkuterier. En utmärkt plats att uppleva äkta spansk, lite stimmig miljö!

Museo Automovilístico de Málaga
Motormuseet i Málaga (Museo automovilistico) stoltserar med en av Sydeuropas viktigaste samlingar av gamla bilar. Här illustreras den estetiska utvecklingen utifrån tio olika temasalar där mer än 90 exklusiva modeller finns representerade så som Jaguar, Aston Martin, Rolls Royce, Porsche och Bugatti för att nämna några. Ett lite oväntat inslag på museet är en imponerande originalsamling designhattar från 20–50-talet skapade av stora modedesigners som Dior, Chanel och Balenciaga. Motormuseet är beläget i Tabacalera som är ett stort historiskt centrum i staden.

Hop-on Hop-off bussarna
Ett bra sätt att se Malaga är att köpa biljett till turistbussarna som rullar i staden. Bussarna stannar vid alla sevärdheter och du kan hoppa på och av bussarna hur ofta du vill under en dag. I priset ingår också en guidad vandring runt Malaga. Det är smartast att köpa biljett till bussarna innan man åker till Malaga för att slippa köa när man väl är på plats.

Marbella
Vill man göra en utflykt så kan man enkelt ta sig till Marbella med buss, taxi eller egen bil. Det tar strax under en timme att åka från Malaga till Marbella. Till skillnad från Malaga så är Marbella en rätt liten stad. Hit åker man för att strosa runt i gamla stans gränder och fynda i någon av alla små affärer, sitta på café vid ett torg och njuta eller traska ut med den fina strandpromenaden. Även om Marbella kan bli rätt hektiskt under högsäsong så är det desto lugnare under lågsäsong. 

Populära hotell i Malaga >>