Evenemang och festivaler

Malaga är precis som resterande Spanien en starkt religiös stad och firar därför många olika religiösa och historiska händelser med festivaler och andra event. Festiviteterna prisas högt i staden och är en av de faktorer som attraherar många turister till Malaga.

Årets första och sista högtid är densamma som vi har här i Sverige, nyår eller som de i Malaga kallar det, Año Nuevo. Año Nuevo är en nationell högtid som markerar starten på den gregorianska kalendern och pågår långt in på första dagen i januaris småtimmar. Bara några dagar senare firar man även Día de los Reyes Magos, i vilket man firar guds son Jesus Kristus uppenbarelse och framförallt de vise männens besök. Stora karnevaler och parader äger rum i stadens centrum för att underhålla såväl vuxna som barn. Festivalen pågår oftast i hela två dagar med ett slut där barnen ofta får gåvor.

I februari kommer sedan bland annat flamenco dans och keramik försäljning i Fiestas de Carnaval, som är som en uppladdning inför de heliga 40 dagarna. Här klär man sig i traditionella gröna kostymer, dansar och marscherar i parad genom staden. Känt för festivalen är försäljningen av keramik och andra artefakter. Samtidigt hålls det tävlingar bland annat för att kora festivalens drottning och bästa sångare. I festivalens slut brukar man också kora en vinnare för bäst utstyrsel, framförallt bland barn.
I slutet av mars och början av april firar man Semana Santa, som betyder den heliga veckan. Semana Santa är en urgammal tradition i Spanien där man firar det som motsvarar påsken i Sverige. Traditionen går ända tillbaka till de katolska monarkernas tid och är mycket viktig för katoliker i Spanien, men framförallt i Malaga. Hur man firar högtiden i Malaga skiljer sig åt från övriga Spanien en aning, då man här firar med glädje och energi, snarare än i ro och stillhet.

I takt med att den mycket heta sommaren sätter igång i Malaga kan du fynda böcker på Feria del Libro. Festivalen är förmodligen den största i världen när det kommer till böcker, serietidningar och encyklopedier, vilket gör ett besök till ett måste för läsfanatikern. Om böcker inte faller dig i smaken kan du vänta tills senare i juni då Malaga firar Festival de Cine Español, som är till för att främja spansk film och dess industri. Välkände skådespelaren Antonio Banderas, född och uppvuxen i Malaga, står för festivalens program och gör det hela till ett mycket respekterat event.

Prisvärda hotell i Malaga >>